Кожному овочу — свій господар

За три роки обсяги виробництва овочів на Миколаївщині зросли майже втричі,а  урожайність цих культур — удвічі.

За матеріаалами: Урядовий Кур'єр http://ukurier.gov.ua

Займатися вирощуванням овочів на півдні — справа ризикована. Насамперед через нестабільні погодні умови. Цьогоріч, приміром, щоденні зливи підтопили значні площі посівів, що призвело до їх часткової загибелі. Додають труднощів  і висока мінералізація поливної води Інгулецької зрошувальної системи та висока вартість поливу. Бракує овочесховищ і холодильників, а головне — грошей на їх купівлю. Водночас знаходяться сміливці, які розуміють перспективність цього напрямку.

Капуста  ринок любить

Недавній ажіотаж з приводу високих цін на овочі вважають в головному управлінні агропромислового розвитку області безпідставним. Підвищення цін — нормальний процес ринкової економіки, переконані там. Ніхто ж не висловлює невдоволення, що втричі зросла вартість чобіт. Чому ж виробник овочів має тримати  ціну собі на збиток? Якщо стара картопля дорожча за молоду — це означає, що на неї є свій покупець. Як-то кажуть, не буде попиту — не буде й ціни.

Хоча, зазначають в управлінні, таки трапляються цінові парадокси. Приміром, на кавуни. До зими виробники тримають ціну  — 0,8 грн / кг, тоді як восени попит на них не такий великий, як улітку. Логічно було б у цей період знизити вартість удвічі. А виробники, переживаючи, що наступного року не піднімуть ціни, готові навіть довести вирощену ягоду до знищення на смітнику.

Цього року  для забезпечення потреби населення в овочах та продажу їх за межі області сільгоспвиробники посіяли 18,3 тис. га овочевих культур. Томатів — 4,7 тис., капусти — 1,5 тис., огірків — 1,6 тис., буряку — 1,4 тис., моркви — 1,3 тис. У майбутньому площі посівів будуть збільшені, прогнозують в управлінні, завдяки програмі розвитку овочівництва, яку планують прийняти до кінця року. У ній передбачено будівництво нових овоче- і картоплесховищ, тепличних комплексів, збільшення посівів і врожайності, поглибленої переробки вирощеного.

Наразі ж, поки овочесховищ мало, а овочі вирощують переважно у господарствах населення,  було б доцільно відновити їх закупівлю чи обмін на промислові товари споживспілкою. Питання збуту продукції — одне з найгостріших, наголошує заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Григорій Похилько, уточнивши: правильніше, «зобов’язаловка» зі збуту. «Нам кажуть: треба забезпечити овочами Київ і Севастополь, — ділиться враженнями Григорій Федорович, — але це питання має вирішувати місто. Ми зателефонували до Севастополя, питаємо: зможете зустріти машини, надати місце під безкоштовні стоянки, забезпечити торговельними місцями? Кажуть: ні. Навіщо ж тоді заганяти силою виробників і змушувати їх продавати товар за невигідними цінами? Це не ринкові відносини. Виробник самостійно вирішує, що і як йому продавати. Так,  на підприємстві «Владам» кожен качан капусти доводять до товарного вигляду, знімаючи 2-3 верхні листочки, і продають її у супермаркетах. А когось задовольняє ціна на капусту, може, і не таку доглянуту, але за яку заплатять на трасі. Тож виробник сам завжди знайде свій зиск. Без ручного управління».

Тепличні помідори «Зеленого Гаю» в зріст людини. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Томатна  лихоманка

Серед підприємств з вирощування і переробки овочів у області, зокрема, виділяється сучасний холдинг «Agrofusion». У планах підприємства —  розширення площ під томатами у Херсонській і Миколаївській областях,  будівництво там ще кількох сучасних комплексів з їх переробки, поділився задумом його керівник Сергій Сипко.

Виробляти томатну пасту вирішили не випадково. Адже попит на неї в Україні становить 100-110 тис. тонн за рік, а внутрішнє виробництво забезпечує лише 50% від потреби, решта — імпорт, переважно низькоякісний, розповідає він. З 2008 року ми побудували два переробних заводи, які нині входять до вісімки найбільших у Європі. Їх потужність — 5 тис. тонн томатів на добу, або 180 тис. тонн за сезон. Розпочавши з «нуля», створили 1,5 тисячі робочих місць з фондом зарплати у 34 млн грн: працівник у середньому отримує понад 3 тис. грн зарплати. Комплекси з переробки томатів мають велике значення для розвитку економіки, оскільки  дають шанс сировинним регіонам півдня перерости в області із глибинною переробкою, стабільною економікою та робочими місцями, переконаний С. Сипко. Нарешті, зменшити залежність України від імпорту томатної пасти.

Утім, є й труднощі, побороти які овочівники сподіваються за допомогою держави. «Тисяча гектарів овочів дають у 17 разів більше відрахувань до Пенсійного та інших фондів, порівняно з тисячею зернових, - пояснює її суть Сергій Сипко. - Не зрівняти й податкове навантаження на один гектар зернових і томатних  — 74 і  1200 гривень (!). Відтак, не завадило б у податковому законодавстві врахувати особливості сезонної роботи переробних підприємств і створити державну програму розвитку овочівництва. Якщо держава прислухається до побажань переробників, можна буде повністю ліквідувати залежність від подібної іноземної продукції. А Україна до 2020 року ввійшла б до числа світових лідерів з виробництва томатів».

Наша відповідь закордону

Оптимістичні прогнози колеги підтримує й керівник сільгосппідприємства «Зелений Гай» Вознесенського району Олександр Лівик. Підприємство створено ще у 1929 році як виноградарське та садівниче. А першу лозу висадили німці-колоністи наприкінці XIX сторіччя. Сьогодні тут на 500 га вирощують виноград і ще на 500 — фрукти. Мають найбільший в Україні промисловий сад вишні — 170 га, також у садах зріють черешні, сливи, персики, яблука. Є власний винзавод.

Але з недавніх пір ВАТ «Зелений Гай» почав вирощувати  тепличні овочі, зокрема томати. Молодий керівник упевнений: за овочівництвом великі перспективи. Відтак, овочі як додатковий заробіток для окремих господарств — прекрасний вибір. «Упевнений , що Україна за 3-4 роки зможе не лише забезпечити себе овочами та фруктами, а й експортувати надлишок. Тому нині слід замислитись про ринки збуту своєї продукції, — ділиться думками Олександр Петрович. — Сьогодні перспективний ринок — Росія, де так само, як і в Україні до 80% овочів — імпорт. Не слід виключати і Європу. «Те, що нам начебто закрита дорога на Захід, — стереотип, — упевнений О. Лівик. — Європа свій потенціал майже вичерпала, але там дуже цінується чиста, якісна і недорога продукція. Є багато прикладів «освоєння» Заходу нашими овочівниками. Так, найбільший в Україні Уманський тепличний комбінат до 20% своєї продукції постачає до країн Європи».

Безумовні переваги української продукції — висока якість і невисока собівартість за розумного підходу. У «Зеленому Гаї» зрозуміли, що саме зниження собівартості овочів має стати пріоритетом і основною умовою конкурентоздатності. Якщо у всіх господарствах  у собівартості тепличних томатів 65% — це оплата світла і тепла, то вознесенці знизили її вп’ятеро (!). Вони встановили сонячні батареї та вітряки, побудували біогазову установку, виготовляють паливні брикети із залишків деревини. З’явилася майже утопічна ідея — виробництво власного синтетичного дизпалива. Завдяки впровадженню цих новітніх технологій отримали високорентабельну продукцію за ціною, значно нижчою, ніж аналогічна закордонна.

Усі спеціалісти з вирощування овочів і фруктів відзначають цьогорічну серйозну держпідтримку у вигляді компенсації до 50% вартості збудованих теплиць. Свою заявку на введення в дію теплиці  подав і «Agrofusion». Позитивним моментом є і часткове відшкодування будівництва холодильників для зберігання овочів і фруктів. Такі заявки подали два підприємства — «Зоря Інгулу» з Баштанки та ФГ «Старий світ» з Доманівки. Наступного року під пільги ймовірно потраплять і овочесховища, що додає оптимізму  овочівникам і споживачам. Перші зможуть наростити виробництво і розвивати бізнес, а другі — будуть з якісною і недорогою продукцією.

ТЕНДЕНЦІЯ

Цінопад пригальмувався

Як свідчить плодоовочевий індекс «Агроогляд: овочі та фрукти», минулого тижня вартість плодоовочевої корзини українського споживача вперше за 13 тижнів не знизилася. Більше того, вартість кошика зросла на 2,3% за минулий тиждень, після падіння тижнем раніше на 15,7%.

Цікаво зазначити, що за аналізований період жоден з продуктів, що входять в основний набір, істотно не знизився в ціні. Дещо подорожчали огірки, помідори і цибуля, ціни ж на інші овочі лишились стабільними.

«Незважаючи, що в серпні, як правило, прискорюються темпи зниження цін на овочі та баштанні, минулого тижня цього не сталося через погіршення погодних умов, які негативно відбилися на пропозиції томатів і кавуна, — каже Тетяна Гетьман, керівник проекту Плодоовочевий індекс «Агроогляд: овочі та фрукти». — Цінопад пригальмувався і через початок сезону переробки томатів, перцю і баклажанів переробними підприємствами та домашнього консервування, а також міжсезоння у збиранні врожаю цибулі».

За оцінками аналітиків плодоовочевого індексу «Агроогляд: овочі та фрукти», на сьогодні основний набір плодоовочевої продукції обходиться українцям в середньому всього на 2% дешевше, ніж на цю ж дату минулого року. Проте цінові тенденції на ринку овочів в цьому сезоні кардинально відрізнятимуться від тенденцій сезону 2010/11 років у бік зниження.

Тепличні помідори «Зеленого Гаю» в зріст людини. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

3 Responses

  1. admin
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Praesent vestibulum molestie lacus. Aenean non ummy hendrerit mauris. Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis sere natoque penati bus et magnis dis. Lorem ipsum dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit lorem. Praesent vestibulum molestie lacus. Aenean nonummy hendrerit mauris.
    • admin
      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Praesent vestibulum molestie lacus. Aenean non ummy hendrerit mauris. Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis sere natoque penati bus et magnis dis. Lorem ipsum dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit lorem. Praesent vestibulum molestie lacus. Aenean nonummy hendrerit mauris.
  2. admin
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Praesent vestibulum molestie lacus. Aenean non ummy hendrerit mauris. Phasellus porta. Fusce suscipit varius mi. Cum sociis sere natoque penati bus et magnis dis. Lorem ipsum dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit lorem. Praesent vestibulum molestie lacus. Aenean nonummy hendrerit mauris.

Leave a comment